top

Trenér juniorky René Mucha: Je vidět, že se postupnými krůčky posouváme

V dubnu s třineckou juniorkou vybojoval mistrovský titul, teď už svůj obměněný tým chystá na další náročnou sezonu. A v rozhovoru pro klubový web mluví nejen o své práci hlavního trenéra.

Třinecká mládež brala v loňské sezoně zlato v kategorii juniorů a navrch přidala i další úspěch v podobě stříbra v hodnocení projektů Akademií Českého hokeje. ”Je to ocenění kompletně celého klubu, všech trenérů i funkcionářů. Je vidět, že se postupnými krůčky posouváme,” říká hlavní kouč juniorky René Mucha, který v klubu současně zastává i pozici šéftrenéra Akademie.

Další radost pak pod Javorový přinesl červnový draft do nejlepší ligy světa – zámořské NHL, kterým úspěšně prošli útočníci Miroslav Holinka s Petrem Sikorou i bývalý brankář Ocelářů Jakub Milota. “Myslím si, že to udělalo radost úplně všem, protože to je ta největší odměna, mít v jedné sezoně hned tři draftované hráče. Myslím, že i ostatní kluby vnímají, že jdeme správnou cestou.”

Poněkud hořkosladké pocity pak v trenérech zanechal druhý letošní draft, tentokráte do kanadských juniorských soutěžích. Zástupci tamních organizací ukázali na šest třineckých mladíků, čtyři z nich se rozhodli odejít. “Hráči, kteří odešli, uvolnili své místo dalším a ti teď dostanou šanci. A my je musíme nachystat tak, aby to zvládli. ”

Aktuálně skládaný tým už má za sebou kompletní suchou přípravu a v přátelských zápasech teď ladí formu na zářijový začátek soutěže. “Přípravu jsme měli hodně podobnou jako loni. Když nebudu počítat týden, ve kterém byly svazové testy, tak jsme suché přípravě věnovali pět a půl týdne s tím, že jsme trénovali od neděle do pátku a volno hráči měli jen v sobotu. No a na začátek jsme zařadili čtyřdenní soustředění v Tatrách, kde jsme udělali velký kus práce.”

Nový ročník DHL extraligy juniorů pro Oceláře odstartuje v neděli 1. září a jak už bývá zvykem, ani tentokrát se formátu soutěže nevyhnuly změny. Krátká základní část se odehraje systémem každý s každým, následně se týmy podle počtu bodů rozdělí do dvou skupin. “Určitě je to lepší varianta než ta, která se nabízela původně. Je fajn, že když už máme sezonu rozsekanou na několik částí, tak body, které si uhrajeme v té první, nám zůstanou. V tomhle to určitě kvitujeme. Samozřejmě bychom byli mnohem radši, kdyby se celou sezonu hrálo celorepublikově, bez dělení na dvě skupiny, ale při počtu šestnácti týmů je prostě hrozně těžké ty termíny najít.”