top

Čtveřice Ocelářů míří za moře, do organizace se naopak vrací Matěj Kubiesa

Letošním draftem do kanadských juniorských soutěží pod hlavičkou Canadian Hockey League prošla na začátku července šestice mladých Ocelářů. A čtyři z nich se s třineckou organizací pro tuto chvíli loučí. Pod Javorový se naopak po ročním angažmá v týmu Prince Albert Raiders vrací sedmnáctiletý útočník Matěj Kubiesa.

Nejvýše draftovaným Ocelářem, který současně uspěl i na dražbě talentů NHL, se stal útočník Miroslav Holinka. Osmnáctiletý centr se v loňské sezoně výraznou měrou podílel na zisku mistrovského titulu v juniorce, v šestnácti zápasech ale nakoukl i do české nejvyšší soutěže. A před koncem kalendářního roku 2023 se dočkal také prvního gólu v Tipsport extralize. “Bylo to těžké rozhodnutí. Třinec beru jako můj druhý domov, ale je na čase se posunout a myslím, že je to správné rozhodnutí. Na Třinec budu vzpomínat jen v dobrém. Jak jsem říkal, byl to můj druhý domov, kde jsem se toho dost naučil jak po hokejové, tak i po životní stránce. Chtěl bych všem za všechno poděkovat a bylo mi ctí hrát za nejlepší klub v Česku.”

Hráč, kterého si na draftu NHL zamluvili zástupci organizace Toronto Maple Leafs, bude svůj talent dále rozvíjet v týmu Edmonton Oil Kings (WHL). “Láká mě na tom to, že se WHL bere za nejlepší juniorskou soutěž na světě, od které očekávám, že bude o hodně rychlejší a silovější než v Česku. Dost se těším, protože jsem byl draftován do kvalitního a velkého týmu. Jsem rád, že zkusím zase něco nového.”

V prvním kole draftu CHL přišla řada také na dalšího třineckého útočníka Robina Švančaru. Mládežnický mistr z roku 2023 patřil v loňské sezoně mezi nejproduktivnější hráče třineckého dorostu, když ve 29 odehraných zápasech nastřádal hned 41 kanadských bodů za 19 gólů a 22 nahrávek. Díky tomu si sedmnáctiletý útočník vysloužil také povolání do juniorské extraligy, kde odehrál dalších 16 utkání. Od sezony 2024/2025 už bude Robin Švančara nastupovat v dresu Calgary Hitmen (WHL). “Je tam větší konkurence a více zápasů. Chci se více rozvíjet, naučit se jazyk, osamostatnit se a připravit na dospělý hokej. Na Třinec budu samozřejmě vzpomínat v tom nejlepším. Vyrůstal jsem zde, hrál jsem tady celý život, mám tady spoustu kamarádů a děkuji Třinci za to, co pro mě udělal.”

Vyzkoušet si kanadskou juniorskou soutěž vyrazí rovněž obránce David Lukas Holub. Sedmnáctiletý zadák začal loňskou sezonu v dresu dorostu, kde ve 36 zápasech zaznamenal skvělých 37 bodů (7 + 30) a končil ji s juniory ziskem mistrovského titulu na ledě Brna. “Třinec vnímám jako mé správné rozhodnutí. Mám spoustu důvodů na Třinec vzpomínat jen v tom nejlepším. Získali jsme mistrovský titul jak s dorostem, tak s juniorkou. Jsem přesvědčený, že za těch 5 let jsem se zde dokázal hodně posunout, jak po hokejové, tak i po lidské stránce. Jsem moc vděčný všem trenérům, spoluhráčům a celé organizaci."

Reprezentant, který má za sebou už přes čtyřicet zápasů v mládežnických výběrech České republiky, naskočí v nadcházející sezoně za Sault Ste. Marie Greyhounds (OHL). “Rozhodnutí odejít nebylo jednoduché. Strávil jsem zde hodně času a našel tady spoustu přátel. Láká mě šance zahrát si nejvyšší kanadskou juniorskou soutěž. Trochu jiný styl hokeje, obrovská hráčská kvalita, cizí jazyk a tak dále. Těch faktorů je spoustu a nakonec převážily v tohle rozhodnutí. Věřím, že to bude zkušenost, ze které budu v budoucnu čerpat."

A za moře míří i útočník Šimon Pohludka. Osmnáctiletý útočník v Třinci působil až do konce předloňské sezony, pak zvolil odchod do týmu Lahti Pelicans. A po roce ve Finsku se Šimon Pohludka stěhuje do Kanady, kde bude působit v týmu Victoria Royals (WHL).

Kromě odchodů ovšem hlásí třinecká organizace také jeden návrat. Po roce v kanadské provincii Saskatchewan zpět k Ocelářům míří sedmnáctiletý útočník Matěj Kubiesa. Kapitán zatím posledního mistrovského dorostu Třince v týmu Prince Albert Raiders nastoupil do 57 zápasů WHL a do statistik si zapsal 6 gólů a 8 asistencí. V dubnu pak talentovaný mladík nechyběl ve výběru české osmnáctky pro mistrovství světa.