top

Memoriál Martina Strnada ovládli osmáci Třince

Brno - V neděli a pondělí se na ledě hokejových hal dětí a mládeže za Lužánkami uskutečnil již devátý ročník memoriálu Martina Strnada osmých tříd. Celkově se ho zúčastnilo 5 týmů z různých koutů republiky, mezi nimi nechyběla ani hostitelská Kometa. Turnaj se hrál systémem každý s každým, na každý mančaft tak připadly čtyři zápasy rozdělené do dvou hracích dnů. Celkové prvenství si nakonec vybojovali třinečtí Oceláři, kteří nezaváhali ani v jednom zápase.

1. místo – HC Oceláři Třinec (8 bodů)

Hráči ze severní Moravy byli postrachem pro každého soupeře. Díky jejich rodičům, kteří přijeli do Brna vybavení hlasitým bubnem, měly všechny jejich zápasy nádech pořádné hokejové atmosféry. První zápas sehráli Třinečtí proti domácí Kometě ještě před oficiálním zahájením turnaje, možná proto na nich ze začátku byla vidět drobná nejistota, která s postupem času odpadala. Kometu Třinečtí nakonec udolali 4:2 a v dalších zápasech již kralovali. Nejhůře to odnesl celek z Českých Budějovic, který s pozdějším vítězem prohrál 3:9.

O své pocity z celkového prvenství se s námi podělil chvíli po předání medailí trenér mladých třineckých hokejistů Karel Pavlík: „Letos nám prakticky vychází celá sezóna, v žákovské lize bojujeme se Zlínem, se kterým jsme se tady setkali, o první místo, celkově jsme na tom psychicky velmi dobře. Na turnaji jsme měli dva velmi šikovné kluky, kteří dovedou dát gól z většiny situací. K tomu se pak přidal zbytek mančaftu a také díky našim brankářům, kterým se tenhle turnaj náramně povedl, jsme nedostali tolik branek a odjíždíme z Brna jako vítězi.“ S organizací turnaje byl nadmíru spokojen. Jeho tým navštívil povánoční turnaj již potřetí v řadě, a pokud budou třinečtí hokejisté pozváni i příští rok, tak bez jakéhokoliv váhání přijedou opět a rádi.

2. místo – PSG Zlín (6 bodů)

Stejně jako v žákovské lize se museli zlínští mladíci sklonit pouze před celkem z Třince, který byl opět o kapánek lepším týmem. Zlínští hokejisté si ve všech svých zápasech počínali obezřetně a soupeře nepouštěli do vyložených šancí. Kometu a České Budějovice porazili shodně 4:1, proti pražské Spartě si více zastříleli, podlehli pouze již zmíněnému Třinci. V celkovém součtu získali 6 bodů, které jim bohatě stačily na stříbrnou pozici.

K ohlasům po turnaji se nám jako jediného nepodařilo zastihnout právě trenéra Zlína. Zlínští hokejisté měli totiž po prohraném utkání s Třincem jisté druhé místo a do závěrečného vyhlášení zbývaly ještě další dva zápasy. Po krátkém rozhodování se Ševci rozhodli přebrat medaile a opustit Brno dříve.

3. místo – HC Sparta Praha (3 body)

Hokejisté Sparty do turnaje nevstoupili dobře. První den prohráli oba zápasy proti moravským celkům, když nejprve podlehli Třinci 3:9 a následně Zlínu 3:5. Do druhého dne se ale očividně lépe vyspali, nejprve remizovali po vyrovnaném souboji s Českými Budějovicemi 1:1, v posledním utkání proti Kometě pak předvedli hokejovou parádu, když se jim podařilo otočit beznadějný stav zápasu. Hlavně díky výkonu v pondělí si tedy Sparťané připsali tři body, které jim stačily na bronzový stupínek.

Po vyhraném zápase nad brněnskou Kometou, kdy Sparťané dokázali otočit nepříznivý vývoj utkání ze 4:0 na 5:6, se před pražskou kabinou s námi dal do rozhovoru trenér bronzových hokejistů Michal Horák. „Pro nás to byla hlavně první větší konfrontace s moravskou částí hokejového spektra, za kterou jsme velmi rádi. Ten první den nebyl ještě tolik povedený, v prvním zápase nás přejel Třinec, který zde na turnaji byl jasně nejlepší, což se vlastně projevilo i na konečném výsledku turnaje. Stejně tak Zlín zde hrál velmi dobře, je vidět, že ještě trošku zaostáváme za touto moravskou dvojicí, která vyniká svoji silou hlavně v útoku.“ Při popisování druhého dne turnaje byl sparťanský trenér již optimističtější: „Dnešní souboj s Budějovicemi pro nás nebylo nic nového, my je máme ve skupině, navzájem se známe a naše zápasy jsou většinou vyrovnané, což jenom dokazuje dnešní výsledek. To poslední zápas s domácí Kometou mi udělal nesmírnou radost, protože se projevila vnitřní síla celého mužstva, které dokázalo otočit nepříznivý výsledek utkání, což je pro mě to nejcennější.“ Celý rozhovor pak trenér Sparty ukončil poděkováním organizátorům za pozvání na velmi vydařený turnaj, který všem ukázal úroveň, na které se pohybují nejlepší týmy osmých tříd z celé republiky.

4. místo – HC Kometa Group (2 body)

Brněnským osmákům se nepodařil zopakovat úspěch, který se před Vánoci podařil v hokejových halách jejích kolegům z šestých tříd, kteří dominovali místnímu Eon Hockey Cupu. Po prvním dni na tom modrobílí hokejisté ovšem nebyli příliš špatně. Těsně prohráli 4:2 s pozdějším vítězem z Třince, v druhém nedělním zápase pak rozstříleli České Budějovice v poměru 9:3. Pondělí se však domácím mladíkům nevydařilo vůbec. Nejprve v ranním souboji podlehli Zlínu, v odpoledním klání s pražskou Spartou pak ztratili čtyřbrankový náskok a prohráli 5:6. S jedinou výhrou na kontě tedy domácí hokejisté obsadili čtvrtou příčku, kterou příliš nepotěšili rodiče a diváky, kteří si našli cestu do hokejových hal Za Lužánkami.

Působení svého týmu na turnaji se jal hodnotit trenér Marek Moskal ihned po konci závěrečného ceremoniálu. „Pro nějaké objektivní hodnocení si budu muset ještě jednotlivé zápasy a celkový průběh turnaje nechat projít hlavou, ale samozřejmě už teď mohu říct, že turnaj se nám nevyvedl tak, jak jsme si představovali. Na druhou stranu je třeba podotknout, že jsme sehráli všechny čtyři zápasy na vysoké úrovni, což byl jeden z účelů, se kterými jsme do turnaje šli.“ Velké poděkování ohledně organizace celého turnaje si podle domácího lodivoda zaslouží technický vedoucí osmé třídy Petr Hladký. „Po organizační stránce jsme nezakolísali ani v jednom momentě, celý turnaj proběhl hladce a myslím si, že všichni soupeři musí být s touto záležitostí plně spokojeni,“ dodává na závěr poklony směrem k hlavnímu organizátorovi dvoudenního turnaje.

5. místo – HC Mountfield České Budějovice (1 bod)

Hokejisté z jižních Čech vstřelili nejméně gólu ze všech týmů a zvláště díky slabé produktivitě na ně zbyla poslední příčka. Mluvit o nich jako o outsiderech turnaje zde není ale rozhodně na místě. Jediný bod získali Českobudějovičtí v pondělním souboji s třetí Spartou za remízu 1:1. V tomhle zápase ale nechybělo mnoho k tomu, aby si i mladíci z Českých Budějovic připsali dvoubodovou výhru. Brankář pražské Sparty však třicet vteřin před koncem zápasu předvedl skvělý zákrok proti Českobudějovickému útočníkovi a zajistil tak svému týmu remízu.

Pouhý jeden získaný bod nezkazil náladu trenérovi Českých Budějovic Vladimíru Caldrovi, který se s námi ochotně podělil o své pocity. „Byly to všechno krásné zápasy. Vyhrát turnaj mohl úplně každý, nám se tady líbilo. Výkon našeho týmu má však jisté rezervy. Říká se, že pořád je co zlepšovat.“ I on byl ale s úrovní turnaje velmi spokojen: „My jsme tady asi už počtvrté a opět bylo vše perfektní,“ dodal na závěr kouč celku, který se umístil na posledním místě.

O devátém ročníku memoriálu s Lubomírem Strnadem

K celému memoriálu RNDr. Martina Strnada se vyjádřil i předseda občanského sdružení mládeže Komety, člen představenstva KOMETA GROUP as. a ředitel ZŠ Labská v Brně pan Lubomír Strnad. „Po organizační stránce, o kterou se postarala skupina rodičů pod vedením hlavního organizátora pana Hladkého, byl turnaj dobře připravený. Těmto lidem se povedlo vybrat pestré složení týmů z různých koutů republiky, které nabídlo někdy zajímavé konfrontace. Když jsem měl možnost bavit se s účastníky turnaje, tak všichni chválili vysokou úroveň zázemí, kterou jsme jim zde poskytli. Hokejové haly Za Lužánkami jsme upřednostnili také kvůli možnosti ubytování nebrněnských celků, které jsou zde větší než u Ronda. Celkově můžeme být s organizací spokojeni. Z předváděné hry brněnského celku jsem ale zklamán, a to nejenom já. Chlapci sice v rámci jižní Moravy vedou skupinu osmých tříd, ale to jenom proto, že ta jižní Morava je hokejově nejslabší kraj z celé republiky. To, co stačí na jižní Moravě, už nestačí na celorepublikovém poli. Ta konfrontace byla v tomto ohledu dobrá, že otevřela oči rodičům a hráčům samotným. Brněnský tým by měl i nadále vyhledávat podobné měření sil s týmy z různých částí republiky, aby ho to motivovalo dále na sobě pracovat a zlepšovat se.“

Fotografie od Martina Kocourka si můžete prohlédnout zde.