top

David Všetečka: Parta úžasných kluků je pro trenéra nejvíc

Na americkém turnaji odehráli hráči deváté třídy šest utkání během čtyř dní a rozhodně nezklamali. Naopak. Mladí Oceláři udělali klubu parádní reklamu a z Grand Rapids vezou třetí místo. Za celým turnajem se zpětně ohlíží hlavní trenér David Všetečka.

"Na začátek bych chtěl za celou organizaci Ocelářů poděkovat organizátorovi turnaje, panu Lukáši Havlíčkovi z World Hockey Group, který nás na turnaj pozval a umožnil nám být součástí tak kvalitního a dobře organizovaného turnaje. A také panu Jonákovi z Pilsen Wolves, který nám na letišti v Miláně hodně pomohl nejen s odbavením výstroje," začíná svůj rozhovor David Všetečka.

Na dobrodružnou cestu do zámoří se mladí Oceláři vydali v úterý 23. srpna a cestovat měli po trase Vídeň - Milán - Chicago. Na letišti v italské metropoli ale přišly komplikace. "V Miláně nám byl zrušen let do Chicaga, po devíti hodinách na letišti jsme se dostali na hotel a kluci si konečně mohli odpočinout. Hned ráno se vstávalo a jelo se opět na letiště v Miláně, kde už druhý pokus vyšel," popisuje hlavní trenér třineckých deváťáků. 

Po přistání v Chicagu následoval zhruba 3,5 hodinový přesun autobusem do Grand Rapids, dějiště turnaje AAA Kick Off Classic. Tam Oceláři dorazili oproti původnímu plánu o den později a přišli tak o jeden trénink i přátelské utkání. "Do postele se kluci dostali v jednu hodinu ráno místního času. Hned v devět ráno nás čekal krátký trénink, aby si kluci osahali led a seznámili se s menšími rozměry hřiště. Pak už se šlo naostro do turnaje."

A třinečtí hráči začali nadmíru úspěšně, proti mládežnickému týmu Nashville Predators urvali výhru 6:2 a zapsali první body do tabulky. "Kluci si dokázali, že když přepnou na vyšší tempo, bude to dobré."

To se potvrdilo i ve druhém zápase turnaje, ve kterém Oceláři nastoupili proti týmu Chicago Fury. A byť nezačali nejlépe, utkání dokázali dovést k remíze. "V zápase jsme prohrávali 0:2, ale nesmírnou bojovností a českým srdíčkem jsme v power play vyrovnali a získali bod."

Další dva zápasy Třince pak nabídly totožný výsledek. Proti domácímu týmu Fox Motors i výběru Illinois deváťáci urvali výhru s čistým štítem a zejména po druhém utkání vypukla v táboře třinecké výpravy obrovská radost. "Kluci šli opět až za hranice svých možností a bojovností a disciplínou jsme proti Fox Motors vyhráli 2:0. Ve čtvrtém zápase jsme hráli s Illinois a pokud bychom uspěli, měli jsme už jistý postup do semifinále. Kluci sami věděli, oč hrají a jak blízko jsou neskutečnému úspěchu. Dali do toho vše a vítězstvím 2:0 jsme si zajistili postup mezi TOP4 mužstva turnaje už s předstihem."

S náročným programem i pásmovou nemocí se hráči s drakem na hrudi dlouho rvali statečně, síly jim ale postupně začaly docházet. "V pátém zápase proti Wisconsinu už bylo od začátku vidět, že kluci cítí únavu a nemělo to ani potřebnou snahu. Soupeř byl ve všech směrech lepší a zaslouženě vyhrál. Po zápase jsme klukům poděkovali za famózní základní skupinu a řekli jsme si, že pro finále uděláme vše."

Jak si v šatně slíbili, tak i splnili. Mladí Oceláři s týmem Seacost Performance Academy svedli srdnatý boj a o jejich nepostupu do finále nakonec rozhodla až dovednostní loterie. "Po velkém boji jsme prohráli 2:1 na nájezdy. V závěru jsme nastřelili břevno, ale bohužel. Samostatné nájezdy jsme prohráli 1:0 a sen o finále se rozplynul. Kluci byli po zápase velmi smutní a měli hlavy dole. Po chvíli si ale uvědomili, že kdyby nám někdo před turnajem řekl, že budeme hrát o finále, tak bychom asi nevěřili. Třetí místo je obrovský úspěch pro třineckou mládež i celou organizaci. Na kluky jsem nesmírně pyšný a hrdý. Tohle je pro trenéra nejvíc, když se vytvoří taková parta úžasných kluků. Opravdu si všichni sáhli na dno svých sil. Všechny zápasy byly velmi těžké a takové zápasy posouvají kluky dopředu."

Hráči deváté třídy se do Třince vrátí v průběhu úterý 30. srpna, o 11 dní později už mají ve Frýdku-Místku na programu první soutěžní utkání nové sezony. "Bude teď důležité se rychle vrátit do evropského režimu a toto tempo přenést do mistrovských zápasů. Máme jasný cíl a to udělat pro 9. třídy v Třinci extraligu. Věřím, že toto klukům nalije sebevědomí a ještě větší chuť do tréninku. Protože za mě talent nestačí, ale musí tam být vůle, dřina, odříkání... jenom tvrdá práce je dostane vrchol."

Hlavní trenér David Všetečka děkoval na začátku rozhovoru a děkuje i na jeho konci. "Závěrem bych chtěl poděkovat všem, kdo se na tomhle neskutečném zážitku podíleli. Rodičům, hráčům, trenérskému kolegovi Juříkovi, vedoucímu mužstva Barteczkovi, organizátorovi Havlíčkovi a hlavně třinecké organizaci v čele s Janem Peterkem, že nám umožnili se tohoto snu s přispěním NF Oceláři zúčastnit."