top

Trenér dorostu Malík: Máme chuť vyhrát, jako bychom usilovali o Stanley Cup

V NHL má přes 700 startů. Těžko byste tipovali, že zrovna jeho vyřazovací fáze dorostenecké extraligy nenechá chladným. „Nervozita k play off prostě patří. Chceme soupeřům vnucovat naši hru – aktivní, agresivní, dominantní,“ burcuje trenér třineckého dorostu Marek Malík. Už ve středu se svými svěřenci zahájí ve WERK ARENĚ osmifinálovou sérii proti Chomutovu. Náctiletí Oceláři musí předvést stejnou chuť po vítězství jako hvězdy, které usilují o pohár lorda Stanleyho.

Pane trenére, v probíhajícím ročníku jste zakončili základní část i nadstavbu na prvním místě. Jak se za dosavadními výkony ohlížíte? 

Nám sezona teprve začíná. Za výkony se ohlížíme s radostí. Práce byla tvrdá, byli jsme na kluky přísní. Líbilo se nám, že naši hráči začali být v průběhu soutěže přísní i sami na sebe. Pochopili, že aby byly koláče, musí se odvést hodně poctivé práce. Zatím máme jen pozitivní ohlasy a myšlenky. Všechno se nám daří, jak jsme si přáli. 

Popište prosím herní styl, který jste praktikovali. 

Aktivní, agresivní, útočný a dominantní. Přáli bychom si takhle hrát. Samozřejmě ne s každým soupeřem to jde, ale snažíme se ostatním vnutit naši hru. 

Dařil se hráčům plnit systém podle vašich představ? 

Ve velké většině zápasů ano. Jsou to stále mladí kluci a učí se hodně věcí. Někdy jsme měli taková hluchá místa, ale samozřejmě jsme rádi za to, že jich nebylo moc. Je to o dennodenní práci. Snažili jsme se, aby kluci byli maximálně důrazní, měli nasazení a brali svou roli v týmu. Jedno z našich hesel totiž je „udělej svou práci, jak nejlépe umíš.“ A žádné výmluvy!

V týmu máte mnoho silných individualit. Koho byste označil za vůdce a v čem tito vůdci vynikají? 

Nerad mluvím o individualitách, snažíme se vyzdvihovat týmový výkon. Máme hodně kluků, kteří mají velké množství bodů. To jenom svědčí o týmovosti. Nemáme hráče, který by byl ve všem první a zbytek daleko za ním. Ač to tak nemusí vypadat, kvůli nemocem a karanténám jsme neodehráli moc utkání v plné sestavě. Museli jsme se s tím vypořádat a jsme nesmírně rádi, že kluci, kteří postoupili na jinou pozici nebo dostali víc prostoru na ledě, tak se toho zhostili výborně. I když nás výpadky potkaly, udělali maximum. Neradi mluvíme o individuálních věcech, ale z těch týmových individuální vychází. 

Lpíte hodně na rozvoji individuálních dovedností hráčů v tréninku? 

Samozřejmě. Snažíme se o to v průběhu celého ročníku. Někdy je problém tréninky skloubit se školou. Někteří mají studia individuální, jiní ne, a to je jedna z překážek. Nemůžeme na rozvoji jejich dovedností dělat tak, jak bychom si přáli. Vše se musí skloubit se studiem. Kluci jedou stále na maximum, není moc času k tomu, abychom takové tréninky hodili do plánu. Jde hlavně o to, aby na tréninky chodili dobře připravení, protože není legrace být sedm, osm hodin ve škole a pak ještě trénovat. Máme speciální tréninky a vyhrazujeme si na ně čas. Dbáme však na to, aby se jejich výsledek ideálně okamžitě promítnul i do hry. 

Jak kluky v tuto chvíli připravujete pro vyřazovací boje? 

Víceméně nám začíná nová sezona, play off je úplně o něčem jiném. Přesto jedeme v režimu, jaký máme nastavený. Samozřejmě se nám upravila doba tréninku, protože nás čekají větší přejezdy.

Poslední dva měsíce připravujeme kluky na to, že každý detail může rozhodnout. Nedobruslený puk, nedohraný souboj, nezblokovaná střela. Jsou to mladí kluci a učí se. Jsem rád, že jsme měli zápasy v režimu play off, ve kterých si to mohli zažít. Minulá sezona se nedohrála a pro všechny to bude play off po hodně dlouhé době, někteří ho dokonce absolvují poprvé. Musíme být trpěliví, ale zároveň nenechat jejich výkon sklouznout někam, kde rozhodně nemá být. 

I pro vás to bude vůbec první vyřazovací část z pozice trenéra dorostu. V rámci hráčské kariéry jste si hodně prožil. Cítíte ještě vůbec nějakou nervozitu? 

Snažím se ji nepřipouštět. Budeme teď trochu měnit náplň tréninků, případně se specializovat na konkrétního soupeře, protože s ním můžeme hrát několik zápasů v řadě. Budeme hledat vhodnou taktiku. Nervozita k play off vždycky patří, ale většinou odpadne s prvním vhozeným buly. 

Dá se situace, do které vstupujete nyní, vůbec nějak srovnat s finále Stanley Cupu, v němž jste před 20 lety bojoval coby obránce Caroliny? 

Chuť vyhrát nebo někoho přehrát bude určitě stejná. Já jsem akorát v jiné situaci, kdy nezodpovídám jen za svůj výkon, ale mám pod sebou mužstvo, které musím co nejlépe připravit. 

Přinejmenším v osmifinále proti Chomutovu bude dorost potvrzovat úlohu favorita. Nesváže to kluky? 

S našimi vzrůstajícími výkony jsme se snažili na tu roli kluky připravovat už během sezony. Jestli budou kdykoliv v roli favorita, musí mít ještě více respektu, odpovědnosti a tvrdé práce, protože každý se na vás chce vytáhnout. Začíná to na tréninku, neustále trénovat s maximálním nasazením a poté ukázat týmu a soupeři maximální možný respekt tím, že se připravíš a odehraješ zápas nejlépe jak umíš od prvího buly a hrát až do konce. Jestli je to bude svazovat... i když mnoho kluků poprvé zažije „vyučovací předmět“ zvaný play off a věřím, že ho zvládnou.

Ve středu hostíte na domácím ledě Chomutov. Co jste si o soupeři stihl zjistit? 

Nějaké informace máme. Rádi bychom se více soustředili na sebe než na soupeře, ať už hrajeme proti komukoliv. Neřešit, jestli je protivník na prvním nebo posledním místě, jestli je ze západu Čech nebo z Moravy. Chceme vnucovat soupeři naši hru. Drobné změny v přípravě budeme případně dělat až po prvním osmifinále, chceme se držet toho, co jsme předváděli doposud. 

První kolo play off se hraje pouze na dvě vítězná klání. Bude to výhoda, jelikož na vaše svěřence tolik nedolehne únava, nebo naopak vnímáte možnost brzkého vyřazení? 

Na to teď těžko odpovím, hlavně v dnešní době, kdy hrozí nákaza covidem, která by mužstvo mohla hodně ovlivnit. Já sám jsem zastáncem férového play off na minimálně tři vítězná utkání. Kratší formát může znamenat výhodu pro týmy, které se „zabetonují“ v obranném pásmu. Ale nechci se v tom pitvat, taková soutěž prostě je a tomu se musíme přizpůsobit.