top

IIHF Development Camp 2009

Počátkem července odletěli pod vedením trenéra mládeže ČSLH Petra Míška do Finska trenér dorostu Vítkovic Jakub Petr, pardubický rozhodčí Jan Hribik, plzeňský brankář Patrik Polívka, vítkovický obránce Marek Bail a třinecký útočník Radek Faksa, kterého jsme zastihli před prvním tréninkem staršího dorostu na ledě.

„Do Třince jsem přišel v sedmé třídě, chtěl jsem z našeho klubu odejít, protože jsem věděl, že jinde budu mít více šancí . Rozhodl jsem se pro Třinec a nelituji toho,“ konstatuje opavský odchovanec.

V uplynulé hokejové sezóně došel Radek Faksa (16 + 23) se svým týmem až do finále ELD, ve kterém bohužel podlehli třinečtí dorostenci pražské Slavii. Třinecký vicemistr extraligy dorostu se zařadil mezi nejlepší hokejisty ročníku 1994, a proto byl nominován ČSLH na IIHF Development Camp, který se konal 4. – 12. července 2009 ve finském Vierumäki.

„Na kempu nás bylo přes 400 účastníků z více než 50 zemí. Rozdělili nás do 8 skupin (modrá, červená, bílá, zelená, žlutá…). V každém družstvu byli 2 brankáři, 9 útočníků, 6 obránců, 4 trenéři , manažer, vedoucí a kustod. Já jsem byl ve žlutém týmu společně s hráči z USA, Německa, Švédska, Dánska, Japonska, Maďarska, Estonska, Srbska, Portugalska, Norska, Skotska, Běloruska, Nizozemska, Turecka a dokonce i z Austrálie. Byl se mnou také trenér Vítkovic Jakub Petr, ale vůbec mi to neusnadnil, protože se mnou mluvil jen anglicky. Zato jsem se zdokonalil v angličtině, což určitě využiji při studiu na Obchodní akademii, kde v letošním školním roce nastoupím,“ vzpomenul si na blížící se začátek školního roku třinecký útočník.

„Kemp zaměřený na mladé hokejisty byl velmi dobře organizovaný, hodně jsem se toho naučil. Vstávali jsme brzy ráno, po snídani jsme se přesunuli na zimní stadion, který byl nedaleko hotelu. Převlékli jsme se a šli na „suchou přípravu“. Následoval trénink na ledě a pak opět trénink na suchu. Po obědě jsme si vyslechli vždy nějakou přednášku a z novu na sucho… Po večeři jsme chodili relaxovat do sauny nebo byl připravený nějaký kulturní program a volno. Večerka byla 22.30 h. Během celého soustředění se mezi týmy hrál turnaj. Bralo se to velmi vážně, zápasy pískali 4 rozhodčí z různých zemí. Žlutý tým byl ve finském Vierumäki neporazitelný, zaznamenal na ledě velký úspěch a vyhrál celý turnaj,“ popisuje náročný program soustředění Radek Faksa.

„Jeden den nás vzali autobusem do Helsinek, hlavního města Finska. Navštívili jsme největší nákupní centrum ve městě a zastavili jsme se také v zábavním parku v Linnanmäki. Helsinky jsou nádherné město, ” vzpomíná na výlet Radek.

V srpnu se s reprezentací do 16 let zúčastní turnaje čtyř v Budapešti v Maďarsku. „Je to můj první reprezentační sraz. Ze soustředění v Nymburku jsem byl omluven, protože jsme právě byli s třineckým dorostem v Chorvatsku. Určitě bych se chtěl v reprezentaci udržet. Tuto sezonu bych chtěl odehrát za starší dorost Třinci. Přál bych si, aby se dařilo nejen mně, ale celému týmu,“ Uzavírá rozhovor třinecký reprezentant do 16 let.