top

Reorganizace mládežnických soutěží od sezóny 2009/2010

V letošní sezóně dochází v celostátním měřítku k reorganizaci soutěží mládeže. Jak se promítnou změny u mládežnických soutěží v případě našeho klubu, nám přiblížil nový šéftrenér mládeže HC Oceláři Třinec a čerstvě jmenovaný asistent reprezentace do 18 let Jiří Juřík.

Již delší dobu můžeme sledovat nepříliš úspěšné výsledky mládežnických reprezentací z posledních let. Začalo se proto stále více diskutovat o nevhodnosti současných soutěží v kategorii dorostu a juniorů. Proto na svazu vznikla pracovní skupina, která soutěže mládeže v ČR podrobila důkladné celkové analýze. Vše vyústilo v reorganizaci mládežnických soutěží v ČR, která vstoupí v platnost již od letošní sezóny, tedy od ročníku 2009/2010. Zaměří se hlavně na juniorské a dorostenecké ligy. Zároveň však dojde i ke změnám v žákovských soutěžích, aby přechod do dorostu byl co možná nejplynulejší. Nejviditelnější změnou bude opětovné zavedení mladšího a staršího dorostu, zrušení 9. tříd a soutěž 1. až 4. tříd bez započítávání bodů.

 
Soubor ke stažení
Podrobné informace o reorganizaci a přehled týmů v jednotlivých soutěžích najdete v tomto PDF souboru.
 
Jeden z problémů je neustále menší počet chlapců ochotných se zapojit do ledního hokeje. Hraním na výsledky v ranném věku dochází k velkému stresování hráčů a jejich následné demotivaci. Proto v nejmenší kategorii 2. třídy a přípravky půjde především o podporu náborů, kurzů bruslení, o co největší rozšíření hokejové základny. Jejím vedoucím v klubu je Aleš Mach, pomáhat mu bude celá řada trenérů. Přípravka hraje utkání turnajovým systémem, součástí turnajových dní jsou i různé dovednostní soutěže. Výsledky a tabulka u této kategorie není, aby se předešlo tomu, že už od nejranějšího věku budou hrát trenéři na výsledky.

Ani ve 3. a 4. třídě se nedočkáme umístění mužstva v tabulce. Opět jen proto, aby se nehrálo na výsledky, aby příležitost dostávaly všechny děti. Tyto dvě třídy budou jezdit na utkání společně. 3. třída hraje minihokej v počtu 3 hráči a brankář, 4. třída hraje už klasicky na celé hřiště. Uvádí se jen výsledky, tabulka se nevede. Třetí a čtvrtou třídu povede jako hlavní trenér Vlastimil Wojnar s asistentem Miroslavem Čečotkou.

Od páté třídy se již budou hrát klasická soutěžní utkání. Družstva jsou rozdělena do pěti skupin po dvanácti týmech, počítají se výsledky i tabulky. Hlavním trenérem 5.a 6. třídy je Miroslav Čečotka, asistentem Vlastimil Wojnar. Pátou třídu budou tvořit hráči ročníku narození 1999, hrát může pět starších hráčů 1998 a brankář. Šestou třídu pak bude tvořit ročník 1998, opět může hrát pět starších hráčů 1997 a brankář. Hlavním trenérem sedmé a osmé třídy se stal Karel Pavlík, asistentem René Mucha. Sedmičku tvoří hráči ročníku 1997, osmičku pak ročník 1996. V obou týmech může vždy hrát pět starších hráčů a brankář.

Mladší dorost nahradil devátou třídu. Ten tvoří hráči dvou ročníků, tedy 1995 a 1994. Po 9. třídě totiž nastával velký úbytek hráčů, kteří se hned nedostali do dorostu. Tato soutěž tak vytvoří rok navíc, než hráči přejdou do staršího dorostu. Nemusí tedy hned končit, pokud se jim nebude úplně dařit. Extraligu mladšího dorostu hraje 30 týmů, rozděleni jsou do tří skupin po deseti. Hraje se závěrečný turnaj o mistra ČR, není tedy play-off. Hracím dnem je sobota nebo neděle, hraje se 36 utkání. Hlavním trenérem je René Mucha, asistovat mu bude Karel Pavlík.

Po vzniku mladšího dorostu byl vytvořen starší dorost. Pro následující sezónu jsou to hráči ročníku 1992 a 1993. Tedy ti hráči, kteří v právě zakončené sezóně tvořili dorost. Hraje 24 týmů, tři skupiny po osmi týmech. Ve skupině čtyřkolově, potom nadstavba. Závěr sezóny – play off šestnácti týmů, po osmifinále a čtvrtfinále zbývající čtyři týmy sehrají závěrečný turnaj o titul Mistra ČR. Hlavním trenérem je Roman Cienciala, jeho asistentem je Josef Lucák.

Extraligu juniorů bude v následující sezóně hrát 22 týmů, jsou to hráči ročníku 1990 a 1991, navíc mohou hrát tři hráči ročníku 1989. Týmy jsou rozděleny na dvě skupiny po jedenácti. Po dvou kolech, tedy po 20-ti zápasech dojde k rozdělení na 6 a 5, postupně se vytvoří finálová skupina a skupina o udržení. Ze skupiny o udržení sestupují přímo tři nejhorší týmy, další tři hrají baráž s vítězem kvalifikace z ligy juniorů. Juniory povedou trenéři Jiří Juřík a Aleš Mach.