top

Junioři vstoupili do sezóny dvoubodovým vítězstvím

HC Oceláři Třinec
ČTVRTEK 6. 9. 2012
Extraliga juniorů
4 : 3sn

(0:1, 2:2, 1:0 - 0:0)

HC Olomouc

NOEN extraliga juniorů dnes měla na programu úvodní kolo nového ročníku. Třinečtí mladíci na svém ledě přivítali Olomouc. Utkání plné zvratů nakonec dopadlo lépe pro domácí, kteří vybojovali dva body po vítězství v nájezdech. Vítěznou branku zaznamenal Radim Matuš.

ZÁPASOVÉ STATISTIKY

Branky a nahrávky: 21. Bajtek (Matuš, Běhal), 26. Matuš (Bajtek, Hurtík), 58. Diviš (Juhász, Žvátora), nájezd Matuš - 12. Číp (Lehečka), 30. Kunce (Schejbal), 33. Jergl A. (Lehečka). Rozhodčí: Trombík - Lederer, Mikler. Vyloučení: 4:10, navíc Šjafotdinov (TRI) - Jergl (OLO) oba 5 min + DKU. Využití: 2:1. Diváci: 121. Střely na branku: --:--. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 4:3.

HC Oceláři Třinec

Šimboch - Běhal, Bezuška, Kurzok, Žvatola, Valíček, Hurtík, Foltýn - Rufer, Bajtek, Kasperlík, Mach, Pargáč, Šjafotdinov, Ohera, Juhász, Matuš, Bartoň, Diviš, Jaroš

HC Olomouc

Lukáš - Kovář, Škůrek, Brančik, Jergl, Rašner, Vondra, Ziegler, Schejbal - Číp, Hes, Vrabel, Králík, Vaculín, Žitka, Šťastný, Ostřanský, Jergl, Lehečka, Machala, Kunce

V úvodu nové sezóny NOEN extraligy juniorů zamířil do Werk-arény soupeř, hájící rovněž červenobílé barvy a stejně tak reprezentující klub Moravskoslezska, Olomouc.

Utkání se zpočátku vyvíjelo velmi vyrovnaně a na obou týmech šla zpozorovat chuť do zápasu po bezmála čtyřech měsících přestávky. Do šancí se zběsile hnali zejména Třinečtí, avšak ani Olomouc nespala a odpovídala na akce domácích. Po vyloučení třineckého Bajtka a Běhala se právě v sedmé minutě utkání dostali hosté jako první do dvojnásobné přesilové hry a to po dobu přibližně minuty a půl. V tomto oslabení domácí hráče výrazně podržel brankář Šimboch a zejména díky němu tuto nevyrovnanou hru Třinečtí ubránili. I přes nevyužitou přesilovou hru byla Olomouc první, kdo se radoval ze vstřelené branky, Lehečka se v této situaci dostal k puku a zvolil přihrávku na hráče jménem Radek Číp. Ten trefil kotouč nejlépe jak mohl, neboť přes všechny hráče puk proletěl až za záda brankáře Šimbocha. V 15. minutě utkání získal Třinec rovněž šanci v podobě poměru hráčů na ledě pět ku třem, ve kterém sice Oceláři zvedli ruce nad hlavu, avšak rozhodčí gól neuznali kvůli faulu Kasperlíka na brankáře hostů během finální přihrávky. Na konci první periody ještě fauloval Schejbal vysokou holí, což znamenalo početnější nástup třineckých hráčů do druhé třetiny, než-li na straně Olomouce.

Třinec dokázal za dvaatřicet sekund po odpískání druhé dvacetiminutovky vyrovnat stav utkání po akci, která se zrodila za brankou hostů. Matuš se za bránou dobře zorientoval a poslal puk do místa, kde stál kapitán Ocelářů, Filip Bajtek, a dokázal puk doťuknout do sítě. Po této vsítěné brance měli na ledě Třinečtí převahu a hosté jim darovali další přesilovou hru 5 na 3 po faulech Brančíka a Čípa. V tomto zvýhodnění se domácím podařilo otočit stav utkání, u kterého znova byla dvojice hráčů Matuš, Bajtek. Tentokrát se puku zmocnil Bajtek a přihrával před bránu, kde se ocitl Radim Matuš a ten trefil perfektně volnou část branky. Olomouc korigovala v polovině utkání, když se dostal ke střele Schejbal a vyražený puk si poté našel Daniel Kunce, kterému neudělalo žádný problém trefit odkrytou část branky. Gólově se diváci v druhé třetině určitě nenudili, protože přišla další branka, která byla opravdu pohledná, neboť Aleš Jergl z mezikruží perfektně vymetl pavučinu levého růžku brány a využil tak další přesilovou hru zápasu. Třinec se snažil znova vyrovnat utkání, ovšem to se jim do konce druhé periody už nepovedlo.

Ve třetí části zahájili domácí stíhací jízdu za vyrovnáním a to jim přineslo několik nadějných šancí, které výborně chytal brankář hostů, Jan Lukáš. Tento tlak se zmněnil ve vypjaté utkání plné požďuchovaní a tvrdých soubojů u mantinelu, až to vyústilo v pěstní bitku mezi Jiřím Jerglem a Kamilem Šjafotdinovem. Oba tito hráčí byli vyloučení do konce utkání, a tak už do následující bitvy nenastoupili. Oceláři si nadále tvořili šance a Olomouc musela čelit několika nebezpečným situacím, které vedly k faulům a následné přesilové hře domácích. Třineckým se přeci jen nakonec podařilo vyrovnat a to v závěru přesilové hry, když Juhász vystřelil a následně Jan Diviš dorazil puk za záda Jana Lukáše. V devětapadesáté minutě ještě dostal Rufer šanci ukončit utkání během základní hrací doby, jeho střela minula těsně pravou tyč svatyně hostů. Jelikož byl stav po šedesáti minutách stále nerozhodný, následovalo prodloužení.

Na začátku prodloužení mohla olomoucká dvojice Jakub Schejba a Patrik Machala rozhodnout. V šanci dvou proti jednomu Schejbal hledal Machala, ten však nedokázal trefit skákající kotouč. O zákrok večera se pak v závěru prodloužení postaral třinecký brankář Juraj Šimboch, který čelil tváří tvář najíždějícímu Jakubu Lehečkovi. Střela letěla do rohu levé brány, reflex Šimbocha byl ale rychlejší a skvěle zastavil puk svou lapačkou.

Došlo až do schopnostní soutěže jménem Samostatné nájezdy, kde za hosty trefil pouze Jakub Lehečka. Třinečtí měli v této loterii více štěstí a trefili se Jakub Juhász a Radim Matuš, kterému se jeho nájezd zapsal jako vítězná branka utkání.

OHLASY TRENÉRŮ

Jiří Juřík (Oceláři Třinec): Utkání bylo hodně nervózní jak z naší strany, tak ze strany soupeře. My jsme věděli, že soupeř bude hodně těžký, protože s Olomoucí se nám moc nedaří. Jsme rádi, že jsme to zvládli. Dokázali jsme v závěru srovnat, v nájezdech jsme byli šťastnější. Chtěl bych ještě vyzdvihnout výkony obou brankářů.

Kamil Přecechtěl (HC Olomouc): Byl to klasický zápas prvního kola. Nervozita převládala nad hokejovým uměním, byl to spíše boj než hokej. Myslím si, že remíza je zasloužená. Třinec byl dnes o kapičku lepší, proto získal dva body.

Jméno G A +/- TM
Radim Matuš 2 1 0 0
Filip Bajtek 1 1 -1 2
Jan Diviš 1 0 1 0
Martin Bartoň 0 0 0 0
Jiří Běhal 0 1 0 2
Peter Bezuška 0 0 1 0
Michael Foltýn 0 0 -1 0
Pavel Hurtík 0 1 0 2
Tadeáš Jaroš 0 0 -1 0
Jakub Juhász 0 1 1 0
Martin Kasperlík 0 0 1 2
Jakub Kurzok 0 0 -1 0
Jakub Mach 0 0 -1 0
Filip Ohera 0 0 0 0
Jiří Pargáč 0 0 0 0
Adam Rufer 0 0 -1 0
Kamil Shiafotdinov 0 0 0 25
Juraj Šimboch 0 0 0 0
Adam Valíček 0 0 0 0
Michal Žvátora 0 1 -1 0