top

V napínavém derby zvítězili Oceláři 7:6!

AZ Heimstaden Havířov
ČTVRTEK 16. 2. 2012
Extraliga mladšího dorostu
6 : 7

(1:2, 4:1, 1:4)

HC Oceláři Třinec

Havířov - V 27. kole ELIOD extraligy mladšího dorostu zajížděli svěřenci Reného Muchy na horký led Havířova. Po polovině utkání, když Oceláři prohrávali 5:2, se zdálo, že je po zápase. Třinečtí mladíci zmobilizovali všechny síly a stačilo třináct minut, aby utkání dokonce otočili. Havířov sice srovnal na 6:6, ale poslední slovo měli opět naši hokejisté.

ZÁPASOVÉ STATISTIKY

Branky a nahrávky: 3. Pořízek (Pastrňák), 22. Fejko (Pořízek), 30. Polak R. (Bahounek), 31. Pořízek (Fejko), 31. Polak R. (Pacas), 57. Pořízek (Fejko, Bednář) - 3. Orság (Christov, Kovařčík), 4. Petrák (Motloch, Kaukič), 39. Petrák (Kovařčík, Poruba), 52. Adámek (Christov), 53. Petrák (Kovařčík, Poruba), 54. Christov (Orság), 59. Poruba (Roman, Adámek). Rozhodčí: Polášek - Černý, Turek. Vyloučení: 5:3. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 74. Střely na branku: 30:44. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 5:2, 5:6, 6:6, 6:7.

AZ Heimstaden Havířov

Veselý - Heinzl, Bahounek, Chroboček, Ďurkáč, Trombik, Kiss, Mareček - Bednář, Fejko, Pořízek, Polak R., Pacas, Polak E., Stružík, Kurovský, Holeš, Pastrňák, Lenomar

HC Oceláři Třinec

Fendrich (od 30. Turšner) - Kaukič, Pala, Petrák, Polášek, Adámek, Orság, Kovařčík, Poruba, Radzienciak, Roman, Sikora, Motloch, Christov, Valíček, Walaski, Lorek, Škorpík, Janiczek

Zápas na havířovském ledě měl od počátku velmi zajímavý průběh. Už ve třetí minutě totiž našel David Pastrňák v situaci 2 na 1 před brankou Radka Pořízka a ten střelou mezi betony René Fendricha v Třinecké brance poslal AZet do vedení. Oceláři kontrovali v té samé minutě a po střele Jakuba Orsága bylo vyrovnáno. Jenže uplynula sotva další minuta a domácí gólman Denis Veselý lovil puk z branky podruhé – Ludvík Petrák se prosadil z bezprostřední blízkosti a hosté vedli 2:1.

Pak se na několik minut to hlavní odehrávalo ve středním pásmu až v 9. minutě zazdil velkou šanci hostující Motloch, když trefil domácího gólmana, ležícího před brankou jen do zad. Další brance zabránil Veselý pohotovým zákrokem v minutě 14. a protože podobně to to dopadlo, díky skvělému zákroku Fendricha, i na druhé straně chvíli před přestávkou, šlo se do kabin za jednogólového vedení Ocelářů.

Úvod druhé třetiny však rovněž patřil AZetu a branka Kryštofa Fejka na 2:2 toho byla spravedlivým vyústěním. Pak sice domácí nevyužili přesilovku, ale v polovině zápasu, po několika nadějných šancích, spustili svůj brankostroj. Nejprve se prosadil přesnou střelou Richard Polak a poslal Fendricha na střídačku.

Jeho nástupce Josef Turšner se ani nestačil v brance rozkoukat, a už z ní lovil dvakrát puk. Nejprve Radek Pořízek doklepl u tyčky prakticky do prázdné branky Fejkovu přihrávku a za dalších 6 vteřin (!) se i bomba Richarda Polaka zastavila až v Třinecké brance. Hostující střídačka si vzala time-out a tlak AZetu se jí podařilo utlumit. Navíc ještě do přestávky snížil Ludvík Petrák na 3:5 a naznačil, že zápas ještě není rozhodnutý.

To se ve třetí třetině ukázalo jako naprosto pravdivé. Zápas i nadále nabízel zajímavou útočnou podívanou, zpočátku se šancemi na obou stranách. Z těch největších jmenujme např. Christovův samostatný, ale gólmanem vychytaný, nájezd na Veselého, či střelu Ericha Polaka z výborné pozice mezi kruhy těsně nad. Pak už ale začali mít navrch hosté. V čase 47:00 ještě Motlochova střela zazvonila na tyči Veselého branky, ale na konci 52. minuty prostřelil Marian Adámek v přesilovce vše, co mu stálo v cestě a snížil na 4:5. Hned za minutu nato dovršil Ludvík Petrák hattrick a bylo vyrovnáno a za dalších 22 vteřin Vít Christov poslal Třinec podruhé v zápase do vedení.

Domácí bojovníci se ale nevzdali a v 57. minutě se při přesilovce dočkali opětovného vyrovnání. Fejkovu střelu do tyče poslal za Turšnerova záda Radek Pořízek a i on se tak mohl radovat z hattricku. Jenže za další dvě minuty musel na trestnou lavici a také hosté přesilovku využili. Jan Poruba dal branku, která se nakonec ukázala jako vítězná, protože na ni už AZet nedokázal, i přes power-play v poslední minutě, odpovědět. Tři body se tak po zajímavém a dramatickém utkání stěhují pod Javorový.

OHLASY TRENÉRŮ

Darek Stránský (HC AZ Havířov): Dvě třetiny jsme předváděli bojovný výkon, podpořený i dobrým výkonem Denise Veselého v brance, který nastoupil ke svému prvnímu zápasu v sezóně. Podařilo se nám odskočit do nadějného vedení, ale ve třetí třetině soupeř více pokoušel střelecké štěstí a to mu nakonec přineslo vítězství.

René Mucha (HC Třinec): Dlouhá reprezentační pauza se na našem výkonu výrazně podepsala. V prvních dvou třetinách jsme měli i příliš malé nasazení. Ve třetí třetině jsme se už herně zlepšili, začali více střílet a i díky slabší chvilce domácího brankáře jsme se gólově prosadili. Závěr už byl i o štěstí, protože zápasu by více slušela remíza.

Jméno G A +/- TM
Ludvík Petrák 3 0 2 0
Marian Adámek 1 1 2 0
Vít Christov 1 2 2 2
Jakub Orság 1 1 1 2
Jan Poruba 1 2 0 0
René Fendrich 0 0 0 0
David Janiczek 0 0 -1 0
Lukáš Kaukič 0 0 1 0
Michal Kovařčík 0 3 1 0
Jaroslaw Lorek 0 0 -3 0
Lukáš Motloch 0 1 0 0
Martin Pala 0 0 0 0
Radek Polášek 0 0 -1 0
Grzegorz Radzienciak 0 0 0 0
Michal Roman 0 1 -1 0
Kamil Sikora 0 0 -2 0
Denis Škorpík 0 0 -1 0
Josef Turšner 0 0 0 0
Martin Valíček 0 0 0 0
Ladislav Walaski 0 0 1 0