top

Starší dorost vstoupil do sezóny úspěšně, ze Vsetína veze dva body

VHK Vsetín
ČTVRTEK 8. 9. 2011
Extraliga staršího dorostu
3 : 4sn

(2:0, 1:1, 0:2 - 0:0)

HC Oceláři Třinec

V prvním utkání nové sezóny se svěřenci trenérů R. Ciencialy a M. Macháčka představili na ledě VHK Vsetín. Oceláři, ačkoli prohrávali rozdílem tří branek, nakonec z Lapače vezou dva body za výhru po nájezdech.

ZÁPASOVÉ STATISTIKY

Branky a nahrávky: 7. Zuzaník, 17. Surý, 24. Vašíček T. (Zvonek) - 33. Běhal (Kofroň, Samek), 51. Kofroň (Valíček), 58. Samek (Kofroň, Jonáš), nájezd D. Cienciala. Vyloučení: 9:10, navíc Stodůlka (VSE) 10min OT, Surý, Zuzaník (oba VSE) 5 + 20, Franek, Jaroš (oba TRI) 5 + 20. Využití: 0:2. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 29:43. Průběh utkání: 3:0, 3:4.

VHK Vsetín

Svoboda - Galia, Zuzaník, Žabčík, Vašíček T., Vašíček V., Hajda, Hryciow, Ščotka, Zvonek, Hořanský, Helešic, Surý, Stupka, Kuchařík, Neuwirth, Stodůlka, Kohout.

HC Oceláři Třinec

Němec - Valíček, Jonáš, Pisarik, Běhal, Foltýn, Kalus, Cienciala D., Cienciala A., Ohera, Kofroň, Jaroš, Rataj, Pěnčík, Samek, Heider, Franek, Kasala, Derkowski, Malyjurek, Kovařčík.

Začátek utkání byl z obou stran opatrný. Jako první se k vážnější akci osmělili domácí hokejisté. Ve slibné šanci se ocitl Zuzaník, ovšem z mezikruží poslal kotouč mimo. Za Třinec se prezentoval v páté minutě Ohara, jenž to zkusil z pravé strany k bližší tyči, kde si však na kotouč zkušeně počkal domácí brankář Svoboda. Gólový účet zápasu mohl otevřít aktivní Stodůlka, když agresivním presinkem získal na útočné modré puk, uháněl na branku, jenže v poslední chvíli byl zblokován hostující obranou a zakončil jen do dobře postaveného Němce.

Strážce třinecké branky pak stál na začátku akce, kterou Vsetínští završili úvodním gólem zápasu. Při rozehrávce od vlastní brány Němec uklouzl a poslal kotouč jen k forčekujícím Valachům. Na konci jejich kombinace stál Josef Zuzaník, který bombou pod břevno poslal domácí tým do vedení – 1:0. Vyrovnat mohl ve čtrnácté minutě Tomáš Franek, jenž využil Zvonkovy chyby v obranném pásmu. Ke smůle hostujícího mužstva však poslal puk trestuhodně nad. Oceláři si posléze vypracovali drtivý tlak v přesilovce. Domácí obětavě padali do střel, které se odrážely zpět k třineckým obráncům na modré čáře. Když visela vyrovnávací branka, ve vzduchu, nastřelil Alex Pisarik dalšího ze vsetínských hráčů a odraženého puku se zmocnil Tomáš Surý. Ten se bleskově dostal do brejku a překonal Němce podruhé - 2:0.

Do druhého dějství vstoupili Oceláři s jasným cílem: vyrovnat. Ale i když měli více ze hry a druhou dvacetiminutovku na ledě doslova opanovali, Vsetínské držel nad vodou skvěle chytající Svoboda. A domácí zužitkovali ojedinělou šanci, když na modré napřáhl Tomáš Vašíček a Němec lovil kotouč ze své sítě potřetí. I tak čelili zelenožlutí dalšímu třineckému náporu, kdy Oceláři pronikali do útočného pásma v situacích dva na jednoho a Svoboda měl plné ruce práce. Ohera si na modré čáře zcela nepokrytý počkal na Ratajův pas a jen pohotová Svoboda lapačka zabránila jasnému gólu. Stejně tak se reprezentační gólman zaskvěl při ráně Davida Cienciely, jež by v jiném sportu skončila technickým gólem.

Vrchol svému umu předvedl Svoboda při trestném střílení Ocelářů. Domácí totiž zalehli v brankovišti puk a exekuce se ujal Tomáš Franek. Třinecký útočník se rozjel, zamíchal pukem a… nechal opět vyniknout skvěle chytajícího brankáře Vsetína. Přes velký tlak se hosté dočkali až v přesilovce, kterou po Samkově a Kofroňově asistenci zužitkoval Jiří Běhal a snížil na 3:1.

Jestliže Vsetínští první dvě třetiny soupeři statečně vzdorovali, třetí dějství zlomilo jejich odpor. Do vývoje utkání s výrazně promítla hromadná bitka, po které byl domácí tým s užším kádrem nucen utkání dohrát na dvě pětky. Dvě branky, kterými Oceláři vyrovnali, padly právě za těchto okolností. Nejprve Adam Kofroň dostal přihrávku na útočnou modrou a bez větších problémů prokličkoval až před Svobodu. Ve vyložené šanci zachoval klid, brankáře si položil a bez problémů snížil na 3:2. Dvě a půl minuty před koncem základní hrací doby pak hosté zachytili domácí rozehrávku a po rychlé kombinaci v rozhozené vsetínské obraně zakončil Martin Samek v poklidu do prázdné brány – 3:3.

V prodloužení hráli domácí přesilovku čtyř proti třem, ovšem ke své smůle ji nevyužili. A protože v nastaveném čase nevstřelili rozhodující branku ani hosté od polských hranic, měly vítěze utkání určit samostatné nájezdy. V těch nakonec David Cienciala rozhodl, že bolusový druhý bod poputuje do Třince.

OHLASY TRENÉRŮ

Luboš Jenáček (trenér Vsetína): „V první půlce zápasu jsme z minima vytěžili maximum. Měli jsme i trochu štěstí. Odskočili jsme na 3:0, takže to vypadalo velmi nadějně. Klíčové situace hrajeme na pár lidí, takže nám trošku odešly síly. Hlavně v té fázi, kdy se strhla hromadná rvačka. Vyfaulovala se nám první obranná dvojice a ze druhého útoku Surý s Neuwirthem, takže jsme dohrávali na dvě pětky. Trošku jsme se báli o výsledek, pro většinu kluků to byl první zápas ve starším dorostu. Věřím, že si z takových situací budeme brát ponaučení a že budeme dělat chyb méně a méně. Dlouho nás držel nad vodou brankář Miroslav Svoboda, který podal výborný výkon. Nakonec se nám to bohužel nepodařilo udržet a stálo nás to dva body. V prodloužení byla velká škoda, že jsme nevyužili přesilovku čtyři na tři. Jsme ale rádi alespoň za jeden bod. Myslím, že Třinec bude jeden z lídrů skupinu. U nás se ukázal ve výborném světle.“
Jméno G A +/- TM
Jiří Běhal 1 0 -1 4
David Cienciala 1 0 -2 0
Adam Kofroň 1 2 2 0
Martin Samek 1 1 0 6
Adam Cienciala 0 0 0 0
Eryk Dérkowski 0 0 0 0
Michael Foltýn 0 0 -2 0
Tomáš Franek 0 0 -3 27
Petr Heider 0 0 0 2
Tadeáš Jaroš 0 0 -3 27
Michal Jonáš 0 1 1 0
Dominik Kalus 0 0 -2 0
Lukáš Kasala 0 0 1 2
Pavel Malyjurek 0 0 0 0
Karel Němec 0 0 0 0
Filip Ohera 0 0 0 4
Marek Pěnčík 0 0 0 2
Alex Pisarik 0 0 0 0
Tomáš Rataj 0 0 1 0
Adam Valíček 0 1 2 0